Senfoni Türk

senfoni

Seslendirenler: Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası, Kültür Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu saz sanatçıları ve Mehter takımı

DMC/ 2002 Temmuz

Büyük Türkiye Senfonisi, diğer adıyla Senfoni Türk, Tuluyhan Uğurlu’nun Harika Çocuklar Yasası ile kazandığı devlet bursu ile Viyana’da yüksek müzik eğitimi yaptığı yıllarda (1984-1993) yazmayı planladığı ve ilk eskizlerini yazdığı ilk senfonisi.  Eser Başbakanlık Tanıtım Fonu Kurulu katkısı ile CD olarak hazırlandı.

Güzel bir rastlantı, Salzburg’dan şansını denemek için Viyana’ya gelen Mozart’ın Türkler’in Viyana kuşatmasından etkilenerek yazdığı Türk Marşı gibi,  İstanbul’dan eğitim için Viyana’ya giden Tuluyhan Uğurlu’nun da Senfoni Türk’ü Viyana’da yazmaya başlamış olması. Uğurlu yazdığı senfoniyi, tüm Avrupa’nın Osmanlı’dan korktuğu yıllarda çekinmeden Türk adına bir eser yazabilen ve “Türk dostu” olarak tanımladığı,  Wolfgang Amadeus Mozart’a ithaf ediyor.

Uğurlu’nun 50 dakika süren ve sekiz bölümlü eseri,  Kültür Bakanlığı İstanbul tarihi Türk Müziği Topluluğu saz üstatları ile birlikte seslendirdiği,  piyano, ud, bendir, tambur ve rebabla icra edilen ve Anadolu kültür mozaiğini incelikle veren duygusal bir tema ile başlıyor. Bu nahif girişin ardından bir gong sesi ile dev orkestra, solo bağlama ile bin yıllık öyküyü anlatmaya başlıyor.

Tuluyhan Uğurlu, Senfoni Türk’te kişiler ve olaylar kadar; efsanelerden de yola çıkarak tarihimizi kendince yorumluyor. Uğurlu’nun eserinde kronolojik bir sıra ile tarihsel olaylar anlatılmıyor; bazen tasavvuf musikisinin bildik bir iki notasında, bazen mehteran bölüğünün heyecan veren ezgilerinde,  bize ait olan o büyük yaşanmışlık ve dev kültür mirası, sanatçının çok ince bir imbikten geçirerek birleştirdiği farklı bir üslupla dinleyiciye ulaşıyor. Senfoni Türk’te dinleyici hiçbir konuda şartlandırılmıyor. Eserin bölüm adları Tuluyhan’ın somut olaylardan çıkardığı belki kimsenin görmediği, göremediği bir ince detaydan çıkıyor… Alpaslan, Kanuni, 3. Selim’in yanı başında, Mevlana, Pir Sultan, Yunus Emre ve Veysel geziniyor… Mimar Sinan, Selimiye Camii’nin inşaat alanında nargilesini fokurdatıyor… Genç Sultan Fatih, surları nasıl delip İstanbul’a gireceğini düşünüyor, Çanakkale’de yüzlerce askerinin ölümüne tanıklık eden Mustafa Kemal, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin hayallerini kuruyor…

Senfoni Türk yedi ana bölümden oluşuyor. Bölümlerin isimleri şöyle

Kavak Söğüt ve Kırmızı Toprak

·         Rüya

·         Türk’ün Türküsü

·         Yiğidi Doğuran Ana

Akıncılar

Çoban Çeşmesi

Allaturca

·         Yedi İklimin İnsanları

·         Türkler’in Avrupa’daki Ayak İzleri

Güneş’in Askerleri

·         Göklerle Ortak Tarihimizden

·         Türk’e Destan

Sinan’ın Kubbeleri

Yaşamımız Bu Toprakta

·         Toros Dağlarına Tırmanır Zaman

·         Güneşe Yürüyen Ulus

·         Haykırış

Bu Yazıyı Paylaş

Yorum Yaz


*