Saflar Keskinleşiyor-Batı Işığı Gördüğü Yerleri Küçümsüyor

20140803_094657_AndroidSaflar Keskinleşiyor-Batı Işığı Gördüğü Yerleri Küçümsüyor

Hani bilim evrenseldi? Hani dünya küreselleşmişti?

İngiliz evrimci biyolog ve yazar Richard Dawkins’in, Nobel ödülü ile ölçerek Müslümanlar’ı küçümseyen tweet’leri hakkında dünyaca ünlü piyanist-besteci Tuluyhan Uğurlu da bir açıklama yaptı. Eğitimini yurt dışında yapan ve Avrupa’da sayısız konser veren ve Batı’yı çok iyi tanıyan Uğurlu, Dawkins’in Müslümanlar’ı küçümseyen sözlerine şöyle cevap verdi:

Bir Ortadoğulu olarak doğmak ne güzeldir… Bir bakmışın ki çıkrığında tüm tarih, bütün bilgiler, dinler senden doğmuş, hayat senden… Ancak ne acıdır ki büyüdükçe anlarsın sana ait bu mücevher dünyası başkalarının eline geçmiş… Sana ait dünya başkalarına oyuncak olmuş.

Ne acı, güneşin doğduğu yer yine karmakarışık, binlerce yıllık kader tekrar yaşanıyor. Batı, Ortadoğu’da kargaşa çıkarmakla kalmıyor, Ortadoğu’nun tüm değerlerini küçültmeye çalışıyor. Haçlı seferleri ile Doğu’nun aydınlanmasını, bilim ve kültürünü keşfeden Avrupalı, bugün tüm kültürünün temellerini oluşturan Anadolu ile Ortadoğu ile alay ediyor. Ortaçağ karanlığı sürerken, Anadolu’da “kim olursan ol gel” diyen Mevlana, Hacı Bektaş Veli ve Yunus Emre’nin felsefelerini öğrenerek, İslam medeniyetinin bilim adamlarının yazdıkları bilimsel kitapların ve yazıların altına kendi imzalarını atarak ve yüzyıllarca arkeolojik kazı adı altında Doğu’nun tüm tarihi zenginliklerini çalarak Batı’ya götüren, ve aydınlığa çıktığını zanneden Batı, ışığı gördüğü yerleri küçümsüyor.

Son dönemde Ortadoğu üzerine oynanan oyunların nedenleri açık… Petrolünü alıp zayıflattığı Ortadoğu’yu, altın madenlerini alıp yoksul bıraktığı Afrika’daki insanları küçümseyen insanlar 21. Yüzyılın yepyeni bir çağ olduğunu bilerek korkuyorlar. Anadolu’daki ve Ortadoğu’daki genç ve dinamik nüfus onları ürkütüyor. Bugüne kadar kendileri çalıp kendileri oynadıkları Nobel’leri, Pulitzer’leriyle övünüyorlar hala.

İlimde, sanatta, felsefede nice yücelikleri dünyaya armağan eden Ortadoğu şimdi yeni yüzyıldaki bağımsızlık savaşı için sessizce direniyor… Bağımsızlığını kazandıktan sonra Ortadoğu eski görkemli günlerine kavuşacak. Ebû’l İz El Cezerî, İbn-i Sina, Biruni, Cabir Bin Hayyan, Farabi, Piri Reis, Mimar Sinan, Yunus Emre, Mevlana’yı yetiştiren toprakların 21. Yüzyıl savaşı da uzun sürecek… Belki çok yürekler yanacak, çok ağıtlar yakılacak… Ancak güneşin doğduğu topraklar, yeni yüzyılda yine bilimle, sanatla aydınlanacak ve Ortadoğu bir ışık seli gibi kâinatı yeniden aydınlanacak.

TULUYHAN UĞURLU

09 AĞUSTOS 2013

Bu Yazıyı Paylaş

Yorum Yaz


*